DANGAL


 Bu film ilk başlarda, Aamir Khan'ın önce kısa sürede 30 kilo alıp ardından 20 hafta içinde tekrar 25 kilo verdiği film olarak duyuldu. Zaten Aamir Khan'ı ne kadar övsek az bu yüzden ben sözü çok uzatmadan filme geçmek istiyorum
"Dangal", Hindistan'da güreş yarışlarına verilen isim. 
Gerçek bir hikayeyi anlatan film Hindistan'da yaşayan güreş tutkunu bir babanın erkek evlat sahibi olup onu güreşçi yapmayı istemesi; ancak erkek evlat sahibi olamamasını, kızlarına güreş öğretmeye karar vermesini konu alıyor. Şimdiden uyarayım yazının bundan sonraki kısmı spoiler içeriyor.


Filmi izlerken ilk başlarda kendi zaafı uğruna kızlarının fikrini dahi almadan onları ağır şartlarda çalıştıran bir baba gördüm. Öyle ki kızları Geeta ve Babita'nın saçlarını kısacık kestiklerinde babaya olan tepkim tavan yaptı. Ancak sonrasında Geeta ve Babita yaşadıkları koşullarda küçücük yaşlarda evlendirilen kız arkadaşlarını görüp iki ihtimal arasından güreşi seçtiler. İlerleyen sahnelerde babanın kızlarına olan sevgisi, şefkati vurgulandı ve benim filme bakış açım genişlemeye başladı. 


Baba Mahavir; etrafın söylediklerine, engellere aldırış etmeden kızlarını güreş müsabakalarına götürdü, durmadan büyük bir disiplinle onların büyük güreşçiler olmaları için kızlarıyla birlikte çalıştı ve sonunda Geeta Dünya Şampiyonu oldu! Burada öyle bir ayrıntı vardı ki tüm müsabakaları babasının yardım ve desteğiyle kazandığı vurgulanan Geeta babası seyirciler arasında yokken yalnız başına kazandı bu şampiyonluğu! Böylece sadece Hindistan'a değil tüm dünyaya büyük bir mesaj verilmiş oldu: Kadınlara şans verildiği takdirde başaramayacakları şey yoktur! Baba Mahavir'e teşekkür etmek, onu tebrik etmek şart. 
Geeta'ya söylediklerinden birini sizlerle paylaşmak istiyorum : “Şu kızları görüyor musun? Yarın karşılaşmayı kazanırsan sadece sen değil, onlar gibi milyonlarca kız da seninle birlikte kazanacak. Erkeklerden aşağı görülen bütün kızların zaferi olacak. Yarın sadece o Avustralyalı ile mücadele etmeyeceksin, kızları aşağı gören bütün insanlarla mücadele edeceksin…”

Ve öyle de olmuş! Geeta'nın şampiyonluğundan ülkede sporcu kız çocuğu sayısında patlama olmuş. Bu ne kadar harika bir şey farkında mısınız? Daha harikasını söyleyeyim Dangal filmi Hindistan'da tüm zamanların en çok izlenen filmi olmuş. Bu demek oluyor ki bu müthiş hikaye o kadar yayıldı ki belki de bu film sayesinde Hindistan'da kız çocuklarının önünde hiç bir engel duramayacak!

Bu kadar güzel bir şeye sebep olan tüm oyunculara, yapımcılara ve tabi Geeta ile Babita'ya çok teşekkürler ancak; Özellikle vurgulamak istiyorum:Teşekkürler Mahavir Phogat!







Yorumlar

Popüler Yayınlar